søndag den 5. februar 2012

Copenhagen Fashion Week AW12.

Copenhagen Fashion Week AW12.

Bedst som man troede, vinteren var overstået, på en dejlig nem måde, skete der pludselig noget. Kold luft fra Øst ramte Danmark, med enorm kulde til følge. Under den københavnske modeuge 1-5 februar 2012, var temperaturen nede på -7 grader. De sibirisk lignende tilstande med nattemperaturer på – 10-14 frostgrader, fik mange til at trække i de store pelsfrakker og huer. Og koldt var det, især for de mange som ikke havde kørelejlighed til og fra de forskellige shows rundt om i byen. Derfor var glæden næsten endnu større, når man endelig havde forceret kulde og de glatte fortorve og var kommet ind i varmen til de mange shows. I alt 43 stk, hvilket gør dette års modeuge til den største i København nogensinde.

Kopenhagen Fur.


Den lange række af modeshows, blev skudt i gang med Kopenhagen Fur. Kopenhagen Studio, med Design Manager Michael Holm i spidsen, havde udvalgt 7 europæiske designtalenter til at komme med deres bud på pelsmoden AW12.
Eliana Dimitrakopoulou, Grækenland, viste bl. a. bolerojakker med focus på kraver og hætter, i farverne blå, hvid og orange.
Engelske Alexandra Gold, havde med sin tidligere proffession, make-up artist, valgt at fokusere på ansigtet med en serie af caps og kasketter i sort ræv, kombineret med langt hestehår. Fra England var også Louise Simmonds, som med en herrekollektion, som var en ridder værdig. Lange middelalder-inspirerede pelskåber i turkis/sort med perlebroderi.
En anden som også havde valgt af kombinere pels og perler, var danske Morten Unterberg. Han havde kombineret fuchsia og pinkfarvet mink med limegrøn, guld og hvid. Holdt i kimonosnit med store blomsterbesætninger og glimtende perler og stene på ærmer og kanter.
Olena Tsymbal viste brudekjole og hotpants i pels samt corsager og herrefrakke med pelskrave. Det hele holdt i et nordisk og let look, med lyse farver i beige og guld.
Britisk-Østrigske Jennifer Murray, havde til sin herrekollektion arbejdet med brokadestoffer i grøn/turkis med indvævede guldtråde, samt forskellige former for indfarvninger i pels. Resultatet var lyse jakker med skorstenskraver, hvor mønstret i pelsen på afstand næsten lignede tryk eller print.
Sidste designer, var den kinesiske Ruiyue Liu, som viste orange/grøn zig-zag stribet pels i form af capes, kombineret med tranparent plast og en vest med en stor koboltblå minkkrave.
Der blev vist mange nyfortolkninger og kreative designs på kommende pelsdesigns. At det var ikke en kommerciel kollektion, kan man vist godt sige. Det var i det hele taget meget showpræget, men man gik derfra med viden om, hvad pels også kan. Det kan nemlig en hel masse. Og Kopenhagen Fur og Kopenhagen Studio giver samtidig unge designtalenter mulighed for at vise, hvad de kan.

Spon Diogo.


De sidste par år, har Max Factor stået for at uddele en pris, Max Factor Talent Award. Sidste år gik prisen til norske Veronica B. Vallenes. Foruden anderkendelse og presse, er præmien et modeshow på 150.000 kr. Max Factor Talent Award 2012 gik til Spon Diogo, for deres minimaliske stil og skarpe design.
Igen i år, viste de en super tjekket kollektion, som var domineret af sorte jakker, både dobbltradede og skøde-jakker i skarpt snit. Jakker i uldfilt med store vandfaldskraver og små dragt-jakker i glimtende bouclé. De blev vist sammen med nederdele, draperede og stramme, i sort blankt materiale. Og store beige-guldfarvede nederdele, med balloneffekter. Højtaljede bukser i læder og blanke stoffer, blev vist med varianter af veste og højhalsede overdele med vandfald i udskæringen. Kjoler, ligeledes med høj hals, havde skarpe draperinger og asymetriske sømme, kort foran og lang bagtil. Farverne her er hvid, beige og tomatrød. Her var enkelte afstikkere i koboltblå, power-kjole, der sad stramt om hoften og havde volumen i form af brede skuldre og pagode-ærmer.
En serie af meget taljerede dragter med stort skød, var måske flotte på podiet, men i skrivende stund, kan det være svært at se, hvordan de vil se ud i hverdagen...man skal godt nok være tynd...og høj, før det ser godt ud.
Men man få sige, at Spon Diogo, holder sig til deres stil. De forstår at lave flot tøj med lækre konstruktionsmæssige detaljer og flotte materialesammensætninger. Tøj til power-kvinder der ved, hvem de er og hvor de er på vej hen.

Jean//Phillip.


Det var en meget kold formiddag, da Jean//Phillip inviterede til show på Nimb.
Jean//Phillips traditionelle farvevalg er sort. Som noget nyt var der blevet suppleret med lyse og lette grå nuancer, som sammen med dueblå tilførte kollektionen en lethed. Lange løse cardigans med hætte og veste med assymestiske skæringer. Overdele med rå og trevlede kanter. Sort læder er kombineret med strik og sat til stramme bukser med forskellige former for detaljer i læder og grove oxyderede matallynlåse.
Pels i form af Persianer, er brugt til lækre store tasker og tætsiddende jakker med læderærmer. En speciel model bør fremhæves; en ”two in one” - sort persianerfrakke med bikerjakke inspireret lukning, har en skæring, som gør at det underste af frakken kan lynes helt af, og frakken bliver derved til en superfed jakke.
Jean//Plillip holder stilen, er tro mod sit koncept og forstår at lave herretøj som har kant og skiller sig ud, samtidig med at det er meget anvendeligt.

Anne Sofie Madsen.


Anne Sofie Madsen finder sin inspiration til vinterens kommende kollektion i Victoria-tidens herretøj ,blandet med den grønlandske mytologi og Tupilakker.
Havgidinden Sedna led den grusomme skæbne, at hendes far giftede hende bort til en mand, som viste sig at være en ravn. Det opdager faderen og han sejler ud for at redde sin datter. Men ravnen opildner en storm og Sedna falder i havet. Hun holder fast i kajakkens kant, men faderen hugger hendes fingre over og hun synker ned i havets dyb. Hendes afhuggede fingre synker med ned i havet og ud af disse skabes alverdens havdyr, sæler, fiskestimer og hvaler. Sedna drukner, men forvandles til gudinde over havets levende væsner. Når havet er oprørt er det nok Sedna der tænker på sin sørgelige skæbne.
Sørgeligt var det dog ikke.
Trods den triste inspiration, havde Anne Sofie Madsen skabt noget spændende. Ledsaget af høje ravneskrig gik modellerne ned ad podiet i Copenhagen City Hall.
Anne Sofie Madsen forstår at genskabe Tupilakkernes udskæringer og former på bluser og kjoler. Som en integreret del af selve tøjet, eller som smykker i læder, perler og grove flet-lignende dele. En anden teknik var smalle læderfrynser på nederdele, i helt tætte rækker og indfarvede i forskellige nuancer, såsom sort/beige/turkis og hvid/sort/guld. Det var både som glinsende fiskeskæl og changerende ravnefjer. Enkle kjoler og bluser i batik-lignende prints med uhyggeligt livagtige dødningehoveder virkede skræmmende og alligevel dragende. En dragende mytologi og mystik hviler over Madsens kollektion for den kommende vinter.

Tabernacle Twins.


Designeren Vibe Lundemark, som ved Copenhagen Fashion Week SS12, præsenterede os for sin eventyrlige drømmelignende verden, Tabernacle Twins, valgte igen i år at starte showet med en grafisk præget film. En lidt forvirrende fantasi verden, som brudstykker fra en skitseblok, mindmap og udflydende aqvarelfarver.
Vibe Lundemark kører videre med sin let genkendelige stil; oversize kjoler med store lommer og grove sweatre med jumbo rullekraver i grønne nuancer. Enorme halstørklæder, både i metervis og som rør sås i karry/orange/sort.
En hel del løsthængende jakker/veste i kimonosnit, i stort grafisk print, holdt i farverne vinrød, varm gul, hvid og meget sart mintgrøn. En stor vatteret vest i gul/sort print fungerede godt sammen med en sort/hvid mønstret bluse. Stramme nederdele med kobberfarvede lynlåse midt bag og knap-detaljer gav modspil til de mange løse modeller.
Det kan godt være en stor mundfuld, med de store mønstre og farvesammensætninger, men her er Lundemarks sort/hvide printede kjoler og skjorter rigtig gode. De kan faktisk tilpasses til de flestes garderober og styles på mange måder.

CPH Vision/Terminal 2.


Terminal 2 og CPH Vision, var gået sammen om det store trendshow. Her viste mange solide danske og nordiske brands, hvad de kan tilbyde næste vinter.
Showet var delt op i 3 temaer.
Første del bød på en lækker serie af blondekjoler og toppe, holdt i sort og sarte pudderfarver. Lækre sweatre i kabelstrik, holdt i hvid og grå uld. Vandfaldstoppe i tynde créme farvede materialer tittede frem under skønne frakker i etage klippet Tibetlam. Det hele blev mixet med med nittebesatte læder-corsager og store guldfarvede metalarmbånd. Sammen med rygsække i pels tilførte det showet et nordisk og let udtryk.
Andel del var mere sprælsk. En lækker luksus 70-er inspireret styling for dem som tør. Her var knald på farverne, color-blocking i stor stil. Guldbrokade nederdel til tomatrød jakke og koboltblå ternet bouclé jakke til rød leopardprint tilsat brune bukser og sølvræv. Her blev også vist en del kjoler, bl.a. sort kjole i uldstrik kombineret med læder og en chokoladebrun kjole med draperinger blev ledsaget af shoking pink jumbo halstørklæde.


Bedst som man troede showet var ved at slutte kom der nogle modeller iført hvide kedeldagter på podiet. Og i løbet at få minutter havde de fået dækket hele podiet med kunstig sne.
En stor Chesterfieldsofa blev kørt i stilling og til temaet fra Dollars strømmede modellerne ind i Texas-glam, som var de på vej til eftermiddagsdrinks, til after-skiing på et luksus-resort.
Her blev der vist virkelige lækre kombinationer på, hvordan man blander streetwear med pels og den klassiske garderobe. Om man er en Alexis i lepard og læder-leggings eller en Dexter med cowboyhat, charmeklud og dynejakke. Der er rig mulighed for at finde sin indre Dollars favorit frem næste vinter.
Så begyndte sneen at dale ned og med Lille-Per tophuer og ”Hej for dig og hej for mig – hej for Norges land” entrerede modellerne nu i vamset norsk strik med kælke og Sct. Bernhardshunde. Super lækre striktrøjer og cardigans var stylet med lange underbukser og vandrestøvler. Army-jakker og store rygsække. Rå pilotjakker, joggingbukser og mønstrede strikhuer tilførte showet et dejligt brugbart og hverdags-agtigt look, som man bare får lyst til at springe ud i med det samme. En masse gode klassikere, nyfortolkninger og virkelig holdbar mode var repræsenteret ved
Terminal 2/CPH vision i den lokomotivbygning.

R/H.


Det finske brand, bestående af designeren Hanna Riiheläinen, og PR agenten Emilia Hernesniemi.
De er uddannet på University of Art & Design i Helsinki og efter at have arbejdet hos henholdsvis Zac Posen i New York og Agency V i Berlin, besluttede de at starte R/H.
De holder en naivistisk, enkel og lidt underspillet stil i deres design. Det understøttes af enkle cirkel formede og grafisk prints. Farverne er holdt i lilla, karry og klar rød og grå. Sort/hvid grafisk prints i ¾ lange enkle kjoler og som hele sæt, med leggings og bluser eller skjorter, fungerede rigtig godt.
En serie af bluser og kjoler i hvid tynd strik, havde nogle bueformede brystdetaljer i form af påsyede flæser, eller bånd, hvilket ikke klædte kollektionen. De blå skjortekjoler med sorte stolpelukninger med hvide kraver var rigtig gode.
Ellers var der fine løse kjoler i let jersey og bomuld/silke kvaliteter, holdt i enkle kimono og ”kittel” snit.
Det bedste var nok det cirkel-formede print. De ledte tankerne i retning af Marimekkos berømte ”Lomme-kjole”, som siden sin fødsel i 1960 stadig er en klassiker. På den konstruktionsmæssige del kan der måske gøres en større indsats; nogle af de viste styles, var lige enkle nok. Men R/H kan noget med print, som de nok bør satse på i fremtiden.

Edith og Ella.


Klokken 10 afholdt Edith og Ella deres show i Copenhagen City Hall. Vi blev varmt modtaget med et ”Godmorgen”. Der var styr på tingene og var man i tvivl om noget, kunne man henvende sig til søde og smilende piger/seatere iført pink flæsebesatte forklæder med Edith og Ellas logo påtrykt.
Edith og Ella viste en meget farverig, super trendy og gennem-lækker kollektion, hvor det klassiske møder det raffinerede – det elegante det nostalgiske.
Showet emmede af international klasse, super lækkert stylet, og de smilende modeller havde det lækreste hår og musikken matchede perfekt.
Skjortebluser og kjoler i rød leopardprintet chiffon, var sat til skrig petrolfarvede nederdele og strømper i pang orange. Flotte og trendy farvesammensætninger kom til udtryk i rød/lilla stribede cardigans og leopardplettet nederdel til skrig rød kalvekrøsskjorte.
Små taljerede jakker i bouclé og tweed var sat sammen med gule nederdele og ternede slag i uld; i kombinationerne rød/sort og grå/sort var både nostalgiske og nutidige. Skønne kjoler i ”Mad Men” stil møder 70-ernes glam. Vi glæder os allerede til at se hvad Edith og Ella byder på i fremtiden.

Resterøds.


Terminal 2 dannede rammer omkring det svenske modebrand Resteröds velgørenhedsshow, hvor modellerne bestod af hjemløse fra Husforbi.
På sådan en meget kold dag fik hjemløse muligheden for lidt varme i catwalkens rampelys.
Jokeren sparkede showet i gang med et par ord og efterfølgende viste de hjemløse modeller Resteröds meget street - wear præget kollektion frem i klassiske farver og snit. Der blev især vist lækre strikkede trøjer med striber, som passede til det kolde vejr udenfor.
Helheden gav showet et meget autentisk gade udtryk, hvor selv de hjemløses hunde var med på catwalken.
Bokseren Patrik Nielsen var også med på catwalken og viste Resteröds nye herre underbukser frem. Dette passede dog underligt ind sammen med de hjemløse. Han er måske valgt ud fra at få mere medie dækning og måske det vil give et forkert udtryk hvis de hjemløse skulle være mere afklædte.
Super fint show i en god sags tjeneste. Det eneste der bare føltes underligt under showet var at der blev klappet hver gang de hjemløse modeller gik rundt, som fik det til at virke som et opsat cirkus.
Det blev komisk på en "reality" måde, hvor man blev tilskuer til nogle hjemløse der fik lov at træde ind i en fabulous fashion week.

Aniv Von Borche.


Den svenske designer Aniv Von Borche fremviste fredag sin kollektion Black Frost i Copenhagen City Hall. En fin forening af det symmestiske og asymmestiske. Draperede kjoler og bluser i to slags materialer gav et flot udtryk Nogle kjoler var skåret i bredder, lodret eller på skrå – Det matte mod det blanke. Farverne går fra sort over i mørk blomme, aubergine til grå.
Lette toppe, flest med store luftige vingeærmer og dybe V- udskæringer gav modspil til stramme satin og vinyl nederdele. På herresiden viste den 23 årige designer skinny grå jeans og skjorter med knaplukning i ryggen – Lette uldjakker med lækre skrædderdetaljer, en jakke med kappe-effekt. samt stramme figursyede jakker. Løse berberbukser blev vist sammen med skjorter med draperede forstykke, med assymestisk lukning.
Der var mange fine og holdbare ting – både i et helt look, men de forskellige styles kan også stå alene. Designeren har afdelinger i både New York og Stockholm. Og med uddannelse fra Milano, må man nok sige at designerens metropolitiske baggrund afspejles i designet.

Gestuz.


Rockbandet Blackout Barbies havde taget opstilling på runwayen, da Gestuz afholdt deres 1. show i Copenhagen City Hall. Her er det råt læderlook som møder det klassiske – den pæne pige møder det rå - Punk-grunge møder lady-like.
Der var nogle gode læderjakker i bikersnit som blev vist med feminine kjoler i lys grå og i teglrød. Flere sorte lædekjoler med asymmetriske skæringer, var mikset med matte materialer. Kjoler og overdele, i glitter-strik med grove lynlåse i ryggen. Og igen indgik sorte pailletter i flere styles. Fine klassiske bouclé jakker, var sat til sorte stramme læderbukser, hvilket gav en fin kontrast, ligesom en halvlang sort vest i trenchcoat -stil blev vist over en grå læderjakke. Den var altså super!
En hellang sort blondekjole var også rigtig chik.
Stort grafisk print i grålilla og telgrøde nuancer kunne vi godt have ønsket os mere af, for den lange asymmetriske kjole med bar skulder havde det hele. Den var på en gang både rå og feminin. Og kan alt efter humør og stil, styles i begge retninger. Men her blev den som resten af kollektionen, vist sammen med luftigt hår og stor biker/army boots. Der var mange gode basic items i kollektionen, man må jo nok sige at, det var meget sikkert tøj. Der ikke blev taget mange chancer. Vi håber, at Gestuz slipper den pæne pige helt løs næste gang, for det kan hun sagtens, hvis hun tør.

Designers´Nest.

Spændende og populært show, som rigtig mange var mødt op for at se ikke mindst presse folk (skyldes nok mere at der var kongelig besøg). Derfor var det desværre ikke muligt, at fange nogle af alle design talenternes styles med kameralinsen, da vi var presset godt sammen i rummet. Interessant var det, at se en masse nye talenter fra de nordiske Designskoler med hver deres inspiration og udformninger af farver, form/ snit og materialer.
Kronprinsesse Mary var med til at uddele priserne sammen med Jan Busch Carlsen og juryen.
Vinderen af årets Designers`Nest pris blev den danske designer Louise Sigvardt fra Kolding Design skole. Hun havde fremstillet 3 styles, som var meget nutidig/kommerciel, simpel med fine detaljer.

Samuji.


Så står vi igen i hallen på The Royal Danish Academy of Music. Denne gang er det finske Samuji, som for første gang skal vise show til Copenhagen Fashion Week. Den gennemgående tråd må være enkelthed. Mit første indtryk var de melankolske modeller med en hairstyling, som bestod af en nedsunken hestehale med midterskilning.... gammel tante udtryk. Det passer måske meget godt til inspirationen det gamle Italien og finsk Folklore . Minimalistisk og rene linjer, skarpskårende toppe, jakker, løse kjoler, frakker, buksekjoler og et par meget højtaljede herre bukser. Farverne var holdt i simple mørke farver, hvid, karry og brændt orange samt striber og metallic print. Lækre materialer i høj kvalitet. Dele af kollektion havde et islæt af et maskulint snit. Derudover var den formmæssigt meget skulpturel i faconen, i form af de store ærmer og det runde snit. der var en kjole, som var iøjnefaldende. den havde smækbukse klap foran og store skinke ærmer.... en afstikker midt i den ellers så meget klassisk, moden og sikker kollektion.


Gaia.


Så gik turen i den hektiske modeuge til Nikolaj kirke hvor Gaia, havde valgt at afholde sit show. Fra Orglet kom tonerne af Night Train af Philip Glass og modellerne tog sit indtog. Som altid indeholdt kollektionen en masse strik, som efterhånden er Gaia `s signatur især i form af indstrikkede lommer, kraver og knapper, som var det en stregtegning. Inspirationen var Russisk konstruktivisme, som indeholder geometrisk orienteret kunst. Det kunne ses i de tværstribede former og geometriske linjer i kollektionen.
Der var bl.a. brugt farver i mørke blå, rød, sort, hvid, grå, army, orange og pastelfarver, som en skinnende bronze farve skabte stor kontrast til.
Kollektionen indeholdte meget korte kjoler, læder shorts, mini nederdele, stramme bukser, strikkede cardigans og skjorter. En gennemgående detalje på kjolerne og de lange bluser var de var længere for til end bag, det kan måske være upraktisk i forhold til nogle krops former. En anden detalje var bælter i skinnende metal look, som indsnørede taljen i nogle af de strikkede styles, en meget trendy kontrast. Mere kommerciel kollektion end tidligere, uden at miste det fine og inspirerende Gaia udtryk.

Velour.


Ved Velours show i The Royal Danish Academy, of Music, kom den endelig! Champagnen. Den var længe ventet og faldt i god jord og vi fik adskillige opfyldninger. Faktisk havde den været ude af syne ved de fleste andre shows, hvor der blev serveret øl, cola og Vitamin Water med liden syntetisk smag. Så det var med boblende humør vi satte os til rette i Wilhelm Lauritzens smukke koncertsal. Velour holder en enkel og klassisk stil, med kabelstrikkede cardigans på herresiden. I lys grå, vist med løse bukser i mørk let uldkvalitet. Sweatshirts med print, sat til karryfarvede bukser og petrolblå strik med hvid V-hals. Ørkenstøvlerne og trenchcoaten står godt til farvevalget i kollektionen.
Damekollektionen viste jakke/cape i hvid uldfilt, lysegrå ¾ lange frakker med raglan-snit og dragt i sort/blå pepitatern. Ligesom på herresiden, dominerede colour-blocking også her. Stærk gul strikbluse til sort vidde-nederdel og T-shirts kjole i brede striber i sort/cyclame. Her kom også et par bud på aftenmoden; en neon orange organzanederdel med sort bluse, virkede lidt malplaceret, men en chik corsagekjole med ballonskørt i fuchsiafarvet taft, var super raffi og kan bruges i mange sammenhænge.
Det var alt i alt, en fin kollektion, det nordiske islæt kan ses i tøjet, selvom kollektionen på sin vis har noget internationalt over sig. Det er lidt ”Mad Men” møder lidt 70-er hygge, blandet med 90- ernes College stil.
Det kan godt gå hen og blive lidt for hyggeligt, lidt kedeligt og måske en anelse sikkert. Men designer Per Andersson har en flot farveforståelse og tør på det område noget (hvilket man kunne ønske sig andre designere også turde...) i en tid, hvor mange andre vælger sort og grå.

New Generals.


Lørdag afholdte New Generals modeshow i Dansehallerne, som laver børnetøj til drenge og piger i 0-10 års alderen. Ord jeg vil knytte til dette brand er trendy, cool og omtanke bl.a. i form af de kun bruger GOTS-certificeret bomuld og går op i mindst belastning af miljøet. (de kalder det Ethicool)
Nogle friske andre lidt generte børn viste kollektionen frem, der var holdt i sort, grå og hvid.
Børnene var stylet med strik huer, fingerløse handsker og benvarmere, der var med til at give kollektionen et råt look. Pigerne var i kjoler med oversize lommer som bl.a. en effekt bag, hvor der var sat leggins til. Drengene var i t-shirts og leggins med sweatshirts over skulderen.
Designet var meget enkelt men peppet op med grafisk print af sommerfugle og biller, som stort format og all over print på bl.a. undertøjet.
Derudover så kollektionen rar og bekvem ud, som nok skyldes materialet i bomuld stretch og den løse pasform.
Sejt look og anderledes med brug af farverne sort, grå og hvid i stedet for pasteller og blok farver, man ofte ser i børnekollektioner.

Jeg ved godt at børn i dag hurtig bliver "voksne" eller vil være det og klædes som. Ved ikke om det skyldes samfunds udviklingen eller en påvirkninger fra ydre punkter. Dette er grunden til jeg godt kan lide børnetøj der er farverigt med et lege look. Det minder os om, at børn er børn og ikke små voksne. Det er stadig tilladt at lege og alvoren i livet kan tids nok komme sammen med det sorte og grå look. Jeg er derfor personligt lidt splittet i forhold til designet i New Generals, da jeg både synes det nye er fedt og godt med foandring, men det kan også blive for trist.